Lipoedeem, wat is het?

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel, die vrijwel uitsluitend voorkomt bij vrouwen. Het is een ophoping van vet- en vocht die pijnlijke klachten geeft. Dit komt door de laaggradige ontstekingen in de aangedane lichaamsdelen. Helaas zegt het woord ‘laaggradig’ het al, deze ontstekingen blijven. Kunnen wel verergeren of verminderen maar zijn nooit helemaal weg.

De aangedane lichaamsdelen zijn meestal de benen, heupen en billen, maar nooit de voeten, waardoor je dus de typische bloezende enkels krijgt. Ook de armen kunnen aangedaan zijn door lipoedeem, maar niet de handen. Lipoedeem ontstaat meestal bij hormonale schommelingen, zoals de puberteit, anticonceptie, zwangerschap en overgang. Lipoedeem is een progressieve aandoening kan niet genezen worden en de enige garantie die er is, is dat het verergert.

De klachten zijn vaak snel blauwe plekken, pijnlijke en zware benen, een goedbedoelde aanraking kan erg pijnlijk zijn. Door verzuring is bijvoorbeeld traplopen, wandelen, fietsen een zware opgave.

Zoals als ik al eerder schreef, is er geen genezing mogelijk. Alle behandelingen die er zijn, zijn er om de klachten te verlichten of het verloop te vertragen (en nee, afvallen laat lipoedeem niet verdwijnen). De enige behandeling die het lipoedeem weg neemt voor langere tijd, is tumescente liposuctie. Helaas wordt deze behandeling niet vergoed door de zorgverzekering en een kostbare aangelegenheid. En, er is geen garantie dat het wegblijft. De lipoedeem kan terug komen. Ook op andere plekken dan waar ik het nu heb. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat ik gezond en zo onbewerkt mogelijk eet en niet aankom in gewicht.

Ik ben in de luxe positie om deze behandelingen te ondergaan. Ik hoop hiermee vooral van de pijnklachten af te komen. En eerlijk is eerlijk: mijn onderlijf in verhouding met mijn bovenlijf is een mooie bijkomstigheid. Daar zit nu 3 confectiematen verschil in.

Hieronder een tekening van de site www.taklipoedema.org

www.Talklipoedema.org